НАСГБ
С подкрепата на СуперХостинг.бг
Начало

  27 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЛЯПО-ГЛУХОТАТА И НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ХОРА

До
Председателите на ТО на НАСГБ
и координаторите на групи
До всички членове на НАСГБ
До всички хора със сляпо-глухота


Уважаеми дами и господа,
Скъпи колеги и приятели,
хора със сляпо-глухота,

Да отбележим рождения ден на Хелън Келър, 27 юни - Международния ден на сляпо-глухотата и на сляпо-глухите хора, с нейните думи: "Слепотата ни откъсва от предметите, глухотата ни откъсва от хората", и като носители на това уникално и отделно увреждане, достойно да търсим своето място под слънцето!

Величка Драганова,
Председател и юрисконсулт на
Национална асоциация на
сляпо-глухите в България

 

*текстово описание на изображенията: Величка Драганова помахва с дясна ръка за поздрав, на фона на зелени разлистени растения.
Лого на НАСГБ: Логото на НАСГБ се състои от три графични елемента: длан на ръка от китката до пръстите, око и ухо. Окото е поставено върху показалеца и средният пръст на ръката, като символизира опознаването на околния свят и четенето на Брайловия шрифт с помощта на пръстите на ръцете, които се явяват очи за сляпо-глухия човек. Окото е в син цвят, цвета на познанието. Ухото е разположено върху дланта и символизира слуха на сляпо-глухия, който се реализира чрез възприемането на речта на околните чрез ръчно-тактилните методи на комуникация (писане върху дланта и др.) и възприемането на звуците и музиката (например Хелън Келър и Олга Скороходова са усещали мелодията на пеенето и на свиренето на пиано, като са се докосвали с дланите си до вибриращите инструменти.). Ухото е в жълто-оранжев цвят, цвета на вниманието и комуникацията. Ръката, която носи гореизброените функции в себе си, е в червен цвят, цвета на активността, работоспособността и човешката топлота. Трите графични елемента се разполагат на бял фон, символизиращ свободата и развитието. Логото внушава на зрителя следното послание: "Аз съм сляпо-глух. Аз виждам, чувам и общувам с ръцете си. Аз притежавам всички възможности за развитие, както всеки друг човек и мога да бъда полезен на себе си и обществото." Надписът "НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ - НАСГБ - 1997" се изписва с главни букви и се разполага кръгово около логото.

 

Горе
<<Назад към новините

 
Новини
Проекти
За сляпо-глухотата
Мисия
Дейности
История
Указател на НАСГБ и ТО
НЦРСГ"Хелън Келър"
Списание "Звук и Светлина"
Списание "Звук и светлина"
Документи
Дарители
Контакт с нас
Линкове

 

 

 

 

 

 

 

Последна актуализация:
април 2023 г.
Copyrght©НАСГБ 2023 г.
Всички права запазени!

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на СуперХостинг.бг